Thursday, May 4, 2017

SUKA MAKAN NANDO'S? INI CARANYA UNTUK DAPATKAN HIDANGAN PERCUMA


Pertama kali merasa Nando's sebab dicabar oleh member untuk habiskan hidangan Extra Hot Peri-Peri. Itu tahap kepedasan tertinggi yang dihidangkan Nando's. Bagi aku itu tak ada masalah sebab aku memang suka makanan pedas. Tapi tak dapatlah nak makan selalu sebab harganya agak mahal. Sampai sekarang pun masih dirasakan mahal. Yang bestnya air dia free refill, atau istilah diaorang "bottomless".

Makin lama makin banyak cawangan yang dibuka. Lepas tu ada keluarkan loyalty card untuk pelanggan setia macam aku ni. Akhirnya mereka beralih kepada aplikasi di smartphone pulak. Tak perlu dah nak bawak dan tunjukkan kad masa order. Kalau belum muatturun, sila ke Google Play. Download and Install. Jangan lupa Register. Baru boleh claim 'Chillies' setiap kali datang makan di Nando's.

Selepas berjaya download dan Install di smartphone.

Peri-Vilege: Nama dan Id akan nampak di page ini.


Rekod kedatangan  dan Penebusan Rewards.

Apa yang boleh kita dapat sebenarnya?

Nando's akan berikan Rewards setiap kali kita makan di Nando's. 1 kali makan akan dapat 1 Chilli dengan syarat bil mestilah sekurang-kurangnya RM30 (tidak termasuk Caj Perkhidmatan). Setiap kali kumpul 3 Chillies akan melayakkan kita claim Rewards.

Secara mudahnya,
datang 3 kali, Percuma 1/4 ekor Ayam
datang 6 kali, Percuma 1/2 ekor Ayam
datang 9 kali, Percuma 1 ekor Ayam

Mari kumpulkan cili.

For me, ianya berbaloi sebab setelah membelanjakan beratus ringgit, kita akan kembali untuk menuntut reward pulak. Makanlah ayam panggang Nando's sepuasnya. Tapi yang free tu ayam sahaja tau, tak ada menu sampingan. Ada juga menu yang sesuai untuk selera anak2. Mushroom soup dia sedap! Cicah garlic bread sekali.

Boleh lawati laman web rasmi Nando's Malaysia untuk tengok lokasi terhampir, senarai menu dan harganya sekali. Sila KLIK disini.





Wednesday, May 3, 2017

JOM FOLLOW IG KEMBAR2NAN, TIPS UNTUK PENJAGA YANG BUKA AKAUN IG ANAK

Daddy dah registerkan dan buka akaun Instagram untuk anak2. 1 untuk kembar2nan dan 1 lagi khas untuk Uje. Sebelum ni si Uje ni suka tengok IG Lara Alana, anak Awal dan Scha tu. Sebaya kot...
Tapi akaun kembar2nan yang Daddy bukak dulu. Banyak gambar2 diaorang yang boleh dishare. Terutama gambar masa diaorang kecik2. Time tu geram je tengok baby kembar boy and girl. Mana2 pergi bawak stroller twin mesti orang akan tegur. Sekarang dah pandai bawak diri, orang nampak macam adik beradik biasa je. 

Kembar2Nan dari kecik dah biasa didedahkan dengan kamera DSLR yang besar tu. So, rasanya takde masalah nak berposing depan kamera sekarang ni. Cuma sekarang camera kat smartphone pun dah cantik2. Pixel besar, kualiti HD lagi. Asal buat blog ni pun sebab nak abadikan kisah dan kongsikan pengalaman dapat anak kembar. Bila ada IG ni, capaian lebih tinggi sebab semua orang dah makin ramai ada smartphone. So, apa lagi? Sila lah follow IG mereka @kembar2nan

Akaun Instagram Iftinan dan Imtinan. Sila follow @kembar2nan

Bila dah abang dan kakaknya ada, maka si adik pun nak la dibuat jugak. Barulah adil... heheheh
Silalah follow IG Uje Bambam @uzair_ramadhani

Akaun Instagram Uzair Ramadhani @uzair_ramadhani

Ada yang nasihatkan supaya jangan dedahkan sangat anak2 di media sosial, boleh mendatangkan perkara yang tidak baik. Ada je penjenayah siber mahupun yang biasa memerhati. Pada hemat Daddy, kita sebagai penjaga yang bertanggungjawab menjaga akaun2 media sosial ni. 

Tips Untuk Penjaga yang Mengawal Akaun Media Sosial Anak2:
  1. Jangan dedahkan LOKASI dengan kerap disetiap posting. Pergi travel letak lokasi, balik rumah letak lokasi. Ini elakkan.
  2. Pilih dan tapis gambar atau rakaman video sebelum diupload. Elakkan posting yang boleh menimbulkan fitnah dan sangka buruk. Kadang2 kita rasa ok, tapi keyboard warrior ni bukan kita boleh sekat, komen macam tak ada perasaan.
  3. Simpan dan ingat ID dan Kata Laluan setiap akaun media sosial. Ini penting untuk tujuan kemaskini dan membuat sebarang perubahan yang wajar. Akaun IG bila dah ramai follower nnt akan ada kebarangkalian untuk kena godam.
  4. Jaga Aib dan Namabaik Anak2. Jadikan IG medium untuk album kenangan yang mungkin kekal sehingga mereka besar. Jadi janganlah muatnaik gambar2 yang mereka sendiri akan rasa malu dan aib bila di tonton sewaktu mereka besar nanti. Senantiasa peka untuk delete mana yang sudah tidak bersesuaian.
Mungkin ada lagi beberapa tips yang boleh dikongsikan. Cuma setakat ini ni jelah yang Daddy boleh share. Semoga beroleh manfaat dan jadikan peringatan untuk kita. Serius pulak kat hujung2 ni. hehehe...


Tuesday, May 2, 2017

1 MEI 2017... ADA APA DENGAN 1 MEI?

Masa terus berlalu. Usia kita makin bertambah. Maknanya kita ni semakin tua. Anak-anak pun makin membesar. Serius plak opening kali ni... hehehehe

Genap 2 tahun kami sekeluarga menetap di HillPark 2 Kajang. Rumah sebelum ni di KL dah jarang sangat kami jenguk dan tinggal kt sana. Pernah juga sebelum ni time cuti sekolah berulang dari KL ke tempat kerja. 2 Nan request sebab rindu dengan rumah lama, rindu nak stay dengan babysitter diaorang. 

Tadi siang hantar tempahan kerepek pisang tanduk kat Flat Sri Kelantan, Sentul. Drive dalam KL membuatkan kenangan lama tu muncul balik. Sentul, Gombak, Jalan Tun Razak, SOGO, Wangsa Maju, Greenwood, Taman Melati. Tu semua tempat2 yang selalu pergi.

Sekarang dah jadi warga Kajang. IC pun dah renew guna alamat sini. Suasana dah lain. Nak ke KL pun terasa jauh. Nak jalan2 kita ke Bandar Baru Bangi, Kajang, Semenyih, Serdang, Putrajaya dan Cyberjaya. Tu area yang sekarang.

Jadinya setiap kali cuti umum Hari Pekerja mesti akan teringat ini lah juga tarikh kami masuk ke rumah sendiri. Yang best tahun ni cuti bersambung, Sabtu Ahad dan Isnin. 

Kalau nak baca posting sebelum ni berkaitan masuk rumah, klik link yang ni.


Open House Raya 2016

Dining area.

Nampak lapang bila kerusi dan settee semua tolak tepi.




Monday, May 1, 2017

FACEAPP: TULAR SEKARANG DI IG, FB DAN MEDIA SOSIAL YANG LAIN

Minggu hujung April 2017, tular di media sosial berkenaan aplikasi edit wajah. Selebriti pun ramai yang buat dan diupload di akaun Instagram masing2 untuk tontonan dan komen daripada follower mereka. Gigihla siapa yang buat aplikasi ni.

Daddy dan anak2 pun tak terkecuali mencuba FaceApp ni. Saja nak tengok dan gelakkan orang. Kita tengok apa yang jadi....

Yang first ni... Normal>Old>Young>Female



Yang second ni plak... Normal>Old>Female> Spark




Qaqaq pulak nak cuba... Normal>Old>Spark> Smile


Ni Abai punya... Normal>Old>Spark> Smile


Rasa-rasanya kalau ada kembar, macam ni la kot.... hehehehe. Yang selebriti punya tu korang tengoklah sendiri kat IG diaorang, ramai yang dah buat. Sementara tengah tular ni layankan je la untuk suka2. 

Kompilasi Selebriti di FaceApp KLIK DISINI




JIKA SIGNAL ROUTER UNIFI TAK CUKUP KUAT, INI GAJET YANG DIPERLUKAN DENGAN HARGA DIBAWAH RM100


Lepas install Unifi kat rumah, alangkah happynya sebab boleh berinternet tanpa had dan tak perlu risaukan lagi pasal kuota. Berbagai peranti boleh disambungkan ke Wifi Unifi. Disebabkan keadaan yang tidak mengizinkan, router Unifi diputuskan untuk diletakkan di family area tingkat atas. Bukannya berada di TV konsol ruang tamu. Router pulak dapat yang model lama 4segi warna silver tu. Yang tak ada tanduk tu. Jadi signal Wifi jadi tak berapa kuat untuk kita yang selalu berada kat tingkat bawah ni. Solusinya, sama ada beli router baru yang power tapi memerlukan modal besar beratus2. Atau pun gunakan Range Extender atau nama lainnya Wifi Repeater.

Survey2 kat internet... google sana sini tengok review kat Youtube... akhirnya jumpa la benda alah ni. Harga pun Ok, Specs pun Ok. Beli online je, senang. Terus ke rumah anda.

300 Mbps Universal Wi-Fi Range Extender Brand TP-LINK Model No. TL-WA850RE 

Jenama yang dipercayai.

Bahagian belakang kotak.

Bahagian Sisi Kotak.

Panduan Penggunaan.

Berfungsi dengan baik.

Harga ni mungkin belum ambilkira caj penghantaran. Caj standard dalam RM6 je rasanya. So total kos dalam RM83.50 and still dalam bajet. Tak lebih 100 ringgit.

Online Seller yang diyakini. Ni page di www.lelong.com.my
Secara peribadi, peranti ni amat berbaloi untuk dimiliki. Bila signal kuat, so speed pun ikut sama laju. Harga pun takdelah sampai rabak dompet. So layan video kat bawah ni untuk pemahaman lebih lanjut.





Sunday, April 30, 2017

DADDY YANG SAKIT GIGI, 2 NAN PULAK YANG KENA CABUT GIGI

Sabtu, 29 April 2017
Pagi pagi Daddy bangun tidur rasa sakit gigi geraham atas belah kanan. Gigi ni dulu dah pernah tampal. Few months back masa makan lunch kat pantry ada rasa tergigit batu. Menyumpah le kat cafe bawah tu ingatkan dalam nasi atau lauk tu ada batu. Bila dah siap makan baru perasan yang simen tampal tu dah pecah dan tanggal. Berlubang la balik gigi tu. Tapi rasa nyut2 tu mengganggu sangat. Nak berus gigi pun rasa sakit. So plan nk gi klinik untuk tampal atau cabut je.

Google sat cari klinik panel. Call dan set appointment untuk kembar 2 Nan sekali. Alhamdulillah... ada slot untuk rawatan di Klinik Pergigian Azila, Bandar Baru Bangi. Jam 12 tghari call utk temujanji jam 3 petang.

Daddy dah lama tak pegi jumpa dentist. Last rasanya dalam 2004-2005 kat Greenwood, Gombak. Gigi dah berlubang dan goyang tapi tak sakit. Doktor bagi bius, tekan siskit je gigi dah tercabut. Geraham le jugak. Kali ni pulak doktor korek2 lepas tu tertanggal habis baki tampalan yang lama. Lubang makin besar. Akhirnya baru tahu yang lubang dah sampai ke lapisan ketiga, pulpa yang ada urat saraf. Maka cadangan doktor adalah teruskan untuk Root Canal Treatment. Nak cabut sayang sebab gigi masih kuat lagi tertanam, cuma lubang tu ada kesan pada saraf. Tu yang nyut2 berdenyut. Mahal jugak rawatan ni.. panel tak cover plak tu. Adoiyai... rabak dompet. Takpe nanti sambung citer detail pasal RCT ni kat posting yang lain.

Baru register bukan main happy lagi. Qaqaq rambut serabai sebab getah rambut putus katanya.

Bila sampai turn Imtinan @ Abai, dia takut takut je, muka pun nampak sangat yang hati tak tenteram. Kes Abai ni, ada gigi kanan sebelah gigi arnab dia tu dulu dah goyang. Bila gigi arnab yang 2 batang kt depan tu tumbuh membesar, gigi yang goyang tu masih belum tanggal. Jadi gigi tu macam terjongkit keluar. Makanya, gigi itu yang mesti dicabut. Kejap je doktor buat, cuci gigi macam gosok gigi tu tapi pakai mesin, guna ubat gigi rasa strawberi. Lepas tu letak bius keliling gigi. Kepit ngan playar... nah! dah berjaya cabut. Abai relaks je. Lepas tu dapat gelang getah ada bekas simpan gigi.


Abai takut takut tu sebenarnya.

Lain citer ngan si Iftinan @ Qaqaq.2 batang gigi dia kena cabut. 1 gigi kapak/arnab yang dah tinggal separuh. Rupa-rupanya dah goyang jugak. 1 lagi gigi bawah betul betul bawah gigi kapak yang kena cabut tu. Mula-mula Qaqaq ok je masa kena cuci dan letak bius. Tapi bila kena tarik gigi tu dengan playar besar, dia menjerit sakit. Tak nangis pun. Perempuan kot... drama lebih. Bila Daddy tunjuk balik video Qaqaq tu, dia punya terkejut tengok saiz playar tu. Hahahaha... poyo la kamu ni Qaqaq.

Peace sign dulu sebelum menjerit.


Lain temujanji diaorang kena datang untuk tampalan gigi geraham yang banyak dah rosak. Nak tunggu gigi kekal lambat lagi, ada la dalam 3-4 tahun lagi. So repair dulu gigi susu yang sekarang ni. Harap diaorang tak rasa serik dan takut untuk jumpa dentist lagi.

Dulu zaman Daddy memang cuak kalau kena naik lori yang datang sekolah tu. Rasa macam sakit gila bila buat cuci (scaling). Kita rasa doktor tu macam garang je. Zaman dah berubah, doktor sekarang dah ok kot, peramah and profesional. 

Jagalah kesihatan gigi. Rajin rajinlah gosok gigi. Gigi cantik, senyum pun cantik.

Selesai sudah.











Friday, April 28, 2017

2017: Masa Untuk Refurbish.


Lamanya tak datang singgah. Tak update page. Tak buat posting pun lama sangat. Sampaikan ada yang komen sejak 2016, 2017 baru baca. Kesian lama dia menunggu reply.
Takpe... rasa nak start balik  berblog lah. Mula2 bagi tukar theme, bagi angin baru. Macam masuk rumah baru... sapu, mop, buang sawang, vacuum, cat baru, kasi tukar kaler.

So, harap ada kekuatan untuk terus buat posting lepas ni. Share banyak perkara lagi selain yang kat dalam FB, IG dan Twitter.

KOLEKSI TOPENG IMTINAN

Nak tau ada berapa banyak topeng dalam koleksi Imtinan? Sila tonton....

POPULAR POSTS