Wednesday, July 13, 2011

Malaysia XI vs Arsenal FC : Arsenal Asia Tour 2011




Pasukan bolasepak Arsenal telah menjejakkan kaki di bumi Malaysia pada 11 Julai 2011 lepas dan akan menentang pasukan Malaysia pada mlm ini jam 8.45 mlm. Kali terakhir Arsenal datang ke Malaysia ialah pada tahun 1999. Waktu tu aku masih belajar kat universiti dan belum ada sumber kewangan untuk membeli tiket menonton di stadium. Masa tu pun aku belum ada lagi pasukan bolasepak yang betul2 aku sokong atau minat. Macamana boleh jadi penyokong Arsenal? Sejak bila? Kenapa Arsenal? Kenapa bukan Man United ke Liverpool ke Chelsea ke?

Selama ini aku just ikuti Premier League biasa2 je. Kalau aku suka ngan jersi yang lawa, aku beli. Order ngan kawan2 beli kat Kelantan. Aku pernah ada jersi kelab Man U masa zaman vodafone jd sponsor, Barca dan jersi Belanda (sejak aku sokong beriya tak pernah lagi jadi juara pun, Euro ke World Cup ke...). Sejak wife akau belikan 1 jersi away Arsenal warna kuning tu, secara rasmi aku jadi penyokong Arsenal. Tapi bukan hardcore pun. Kelab2 lain aku tgk jgk game kat TV. Sejak ada beberapa nama player yang beragama Islam dalam Arsenal, aku lagi la sokong. Termasuk la dalam list berikut:

1. Habib Kolo Toure (dah pindah ke Man City) Ivory Coast
2. Abou Diaby: Perancis
3. Bakary Sagna : Perancis
4. Samir Nasri : Perancis
5. Armand Traore : Senegal lahir di Perancis
6. Marouane Chamakh : Perancis/Maghribi
7. Nicholas Anelka :  Pernah berada di Arsenal, masuk Islam selepas keluar, main kat Turki.

Terima kasih banyak2 untuk isteri tercinta sebab sponsor baju untuk aku pakai tengok game malam ni. Bukan jersi tapi baju training je. Yang penting original Nike. Yang tak ori takde saiz untuk aku. Huhuhu...
Tiket pun dah ada, training pass dapat sekali. Looking forward for tonight match. Lama tak pergi stadium tengok bola ni. Team Malaysia pun tengah mantap sekarang ni. Harap ada saingan yang hebat, bagi Arsene Wenger menggelabah sikit.

Arsenal showtime shirt 2011/2012

Harimau Malaya 2011
Agak-agak nak duduk belah mana ye? Kategori A

Monday, July 11, 2011

MENONTON WAYANG LAGI: TF3 IN 3D



Hebat! Seronok! Superb! Itu yang boleh aku ungkapkan apabila keluar dari panggung menonton filem yang ketiga dalam trilogi Transformers, Dark Of The Moon. Aku sebenarnya nak ambil cuti untuk buat persediaan peperiksaan, tapi hati membuak2 nak layan wayang. Aku tak boleh miss citer ni, kene gak tengok kat wayang. Kesian to my wife.... tak dapat bawak dia pegi nonton sekali. 2 filem Transformers yang sebelum ni kami layan kat panggung jugak. Kali ni aku layan filem sorang2, tengok yg versi 3D lak tu. Harga tiket pun mahal dari yang biasa. Saje nak try apa bestnye filem 3D ni.....

Bumblebee: kotak suara masih belum elok lagi. Kali ini lebih ganas dan gagah.
Awal2 beberapa minit tengok iklan filem lain yang 3D.. wahhh!!! gile menarik efek 3D ni... gambar berlapis2, terkeluar2 dari skrin. Tapi bila dah masuk 1 jam layan... mata aku mula pedih. Nak ditanggalkan spek 3D, gambar jadi kabur pulak. Nak tak nak aku tahan sampai filem abis... 2 jam 30 minit beb! Tapi pada pendapat aku, filem 3D paling best dan berkesan kalau yang banyak guna CGI atau digital... macam Avatar, atau Toy Story. Kalau yang real life ni.... cuma nampak lapis2 je....

Aku memang peminat setia Transformers. Maklum la... generasi y memang menbesar dengan animasi Transformers. Bila dah ada teknologi untuk difilemkan ni.... mana boleh lepas peluang. Rasa macam kembali ke zaman kanak2. Aku rasa budak2 zaman sekarang ni tak tau pun pernah ada animasi Transformers kat tv suatu masa dulu. Tau2 je ada filem....


Tuan Pengarah in action

Aku respek kat mamat pengarah filem si Michael Bay ni... kebanyakan filem dia aku suka. Name it... Armageddon, Bad Boys 1 & 2, Pearl Harbour, The Rock (my all time faveret movie). Suka benar dia gunakan elemen military dalam filem2 dia, helikopter lebih2 lagi.

Kali ni adalah filem terakhir Transformers, takde sambungan dah... sebab Megatron pun dah mati. Camne dia mati... kene la tengok sendiri. Selepas mengaut untung juta2 dari 3 filem ni, produser and director nak stop dah... duit pakai pun tak habis....


On the set


KOLEKSI TOPENG IMTINAN

Nak tau ada berapa banyak topeng dalam koleksi Imtinan? Sila tonton....

POPULAR POSTS