Tuesday, July 13, 2010

RAMALANKU BENAR BELAKA... LA FURIA ROJA.. VIVA ESPANA!

Kemeriahan demam bolasepak Piala Dunia FIFA 2010 berakhir dengan pasukan Sepanyol berjaya menjadi juara untuk edisi kali ini. Sepanyol berjaya menewaskan Belanda dengan keputusan jaringan 1:0 hasil rembatan Andres Iniesta pada minit ke 116 masa tambahan. Belanda sekali lagi gagal menjadi juara setelah beraksi di final pada 1974 dan 1978.

Iker Casillas selaku ketua pasukan menjulang Piala Dunia bersama rakan sepasukan. Masih lagi aku ingat kata2 roomate aku kat univ dulu, Casillas dah berada dalam skuad senior tapi coach tak senaraikan dia sebab masih terlalu muda. Kawan aku kata Casillas sebenarnya lagi bagus dari penjaga gol yang diturunkan pada waktu itu. Tak pasti lak masa bila.... World Cup 1998 kot...

Pose dari pasukan Sepanyol.
Kita tengok pulak senarai penerima anugerah untuk kejohanan kali ini.


Champion: Spain
Runners Up: Netherlands
Third: Germany
Fourth: Uruguay

FIFA Fair Play Award : Spain
Final Match, Man of the Match: Andeas Iniesta


adidas Golden Glove
(Best Goalkeeper)
Iker CASILLAS
The Spain keeper has conceded just two goals at South Africa 2010. Under pressure after La Roja opened up with a shock defeat to Switzerland, Casillas has since answered his critics with a string of superb displays that have proved crucial to his Spain’s progress to a Final they have long dreamed about.



adidas Golden Ball
(Best Player)

Diego FORLAN
Diego Forlan has been named Best Player at the 2010 FIFA World Cup. The Uruguay striker topped the prestigious poll of accredited media representatives ahead of the Netherlands’ Wesley Sneijder and Spain hitman David Villa. The 31-year-old Forlan took the starring role in his country’s heroic performance at the FIFA World Cup finals.


 
adidas Golden Boot
(Top Scorer)

Thomas MUELLER
Thomas Muller’s opening goal for Germany against Uruguay in the third-place play-off proved enough to earn the Bayern Munich starlet the adidas Golden Boot. Muller finished on five goals at the 2010 FIFA World Cup in South Africa, but claimed the top scorer accolade thanks to no fewer than three assists, leaving him ahead of Spain marksman David Villa and Dutch hitman Wesley Sneijder, both of whom finished on five goals but with only one assist apiece.




Hyundai Best Young Player

Thomas MUELLER
Thomas Muller has been named as the Hyundai Best Young Player for his performances at South Africa 2010, in which he helped Germany to a third place finish.



Jadi, berjumpa lagi di kejohanan yang sama pada 2014 di Brazil.



1 comment:

  1. salam tuan tanah..saya nih xde niat nk susahkan awk..kalo awk rasa payah sgt nk tolong saya orderkan gambar poster tuh,...awak bagi ajelah no telepon atau website company tuh..biar saya uruskan sendiri..saya dah tunggu feedback psl nih almost seminggu lebih..siap dah tinggalkan hp number pada chat blog awk...tp,..still xde feedback lagik..anniversary saya nih xlama ajer lagik...arini dah 13July...bulan Ogos dah anniversary..hrp sgt awk bg kejesama pd saya...awk sms pon xpe website company tu pada saya..no hp saya 012-3235047
    mahap sekali lagik sbb menyusahkan awk & memenuhkan chat box blog awk.

    ReplyDelete

KEMBAR JUMPA KLON SENDIRI

Bila mana klon sendiri muncul entah dari mana, maka gunakanlah segala ilmu yang ada untuk hapuskan mereka. Kerana kita hanyalah istimewa...

POPULAR POSTS