Wednesday, April 11, 2018

MARILAH MARI... KITA MENGUNDI


Mari tunaikan kewajipan pada negara.. Marilah mari... Kita mengundi...

Pilihanraya Umum ke 14 akan berlangsung April ini. 10 April 2018, SPR dah pun keluar kenyataan rasmi berkaitan pelaksanaan PRU14.
Berikut adalah tarikh-tarikh penting untuk perhatian kita rakyat Malaysia yang bertanggungjawab.

TARIKH KELUAR WRIT: 11 APRIL 2018 (RABU)
HARI PENAMAAN CALON : 28 APRIL 2018 (SABTU)
HARI MENGUNDI AWAL: 5 MEI 2018 (SABTU)
HARI MENGUNDI: 9 MEI 2018 (RABU)

Mana-mana yang dah cukup umur untuk mengundi tu, elok la buat semakan. Bagi yang dah mendaftar, bolehlah buat semakan melalui laman web, SMS dan juga talian telefon. 




a) Semakan melalui laman web
1. Pergi ke laman web SPR : http://www.spr.gov.my/ atau click button link macam kat bawah ni : 


2. Masukkan No. K/P (tanpa tanda - ) dan taip semula Aksara Captcha seperti yang tertera. Kemudian, clik SEMAK.

3. Hasil semakan daftar pemilih akan memaparkan butiran seperti Kad Pengenalan, Nama, Tarikh Lahir, Jantina, Lokaliti, Daerah Mengundi, DUN, Parlimen dan Negeri. Sekiranya ingin mencetak semakan yang telah dibuat, sila click PRINT.


b) Semakan melalui SMS
 Taip SPRSEMAKNo. K/P dan hantar ke 15888

c) Semakan melalui talian telefon
Sila dail 03-8885 6565 (jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang)


SEMAKAN PEMILIH ISI RUMAH
Sekarang di laman web SPR boleh buat semakan untuk membuat semakan lebih daripada 1 pemilih. Ini dipanggil Semakan Pemilih Isi Rumah. Senang sikit tak perlu berkali-kali nak patah balik ke mainpage semakan.
Linknya seperti berikut:
https://pengundi.spr.gov.my/isirumah2/



Oleh kerana hari keluar mengundi adalah pada hari Rabu, di tengah-tengah minggu, maka rancanglah perjalanan anda. Yang perlu balik kampung dan menepuh perjalanan jauh tu semoga dipermudahkan. Bukan selalu pun nak kena mengundi ni. Jadi, pilihlah dengan bijak pemimpin dan wakil rakyat yang bertanding.

UNDI ANDA AMAT BERHARGA
UNDI ANDA ADALAH RAHSIA
UNDI ANDA PENENTU MASA DEPAN NEGARA
JADILAH PENGUNDI YANG BIJAK






No comments:

Post a Comment

KEMBAR JUMPA KLON SENDIRI

Bila mana klon sendiri muncul entah dari mana, maka gunakanlah segala ilmu yang ada untuk hapuskan mereka. Kerana kita hanyalah istimewa...

POPULAR POSTS